tiistai 21. elokuuta 2012

Mikä sinua motivoi?

Haluan aloittaa psykologian kurssiblogiini kirjoittamisen motiiveista. Mikä on motiivi ja miten se ilmenee? Millaisia erilaisia motivaattoreita ihmisillä on ja mikä tärkeintä; mikä minua motivoi?Motiivi, latinaksi motivus ("liikuttaja") on syy, miksi teemme tiettyjä asioita tietyllä tavalla. Motiivi on melko usein tunnepohjainen. Esimerkiksi halu on motiivi: halu auttaa riittää motiiviksi vaikkapa silloin, kun annamme katusoittajalle rahaa tai avaamme oven tuntemattomalle, painavia kauppakasseja raahaavalle naiselle. Motiivi liittyy myös tarpeisiin: jos on nälkä eikä jääkaapissa ole mitään ruokaa, suuntaamme lähimpään Hesburgeriin kerrosaterialle. 

Motivoitunut henkilö on sellainen, jolla on motiivi/motiiveja tekonsa suorittamiseen. Erilaisia motiiveja on maailma täynnä: toisen motiivi voi olla sellainen, josta ei itse motivoidu ollenkaan. Huippu-urheilijoiden motiivi kovaan, kymmeniä tunteja viikossa vievään treeniin on yleensä voittaminen ja halu kehittyä. Tavallinen kolmivuorotyötä tekevä, keski-ikäinen sairaanhoitaja tuskin on valmis samanlaiseen "rääkkiin" kuin edellä mainittu, eli motiivi ei ole hänelle riittävä. Toisaalta sairaanhoitajalle tärkeä motiivi on todennäköisesti halu auttaa ja parantaa heitä, joilla on ongelmia terveytensä kanssa.

Maslow'n tarvehierarkian mukaan ihmisen on ensin tyydytettävä alimmat tarpeensa, ennen kuin hierarkian ylimmille tasoille asettuneet tarpeet kiinnostavat häntä. Malli on varsin yksinkertainen, mutta hyvä: onhan se tutkittu asia, että esimerkiksi laihduttajan on hyvin vaikea vastustaa herkkuja ollessaan väsynyt. Väsymys, nälkä ja tarve päästä vessaan ovat esimerkkejä alimmista tarpeistamme. Vasta kun nämä ovat käyneet toteen, alamme tavoitella suurempien tarpeiden toteen viemistä.

--

Olen viime vuodesta saakka haaveillut voimanostokilpailuihin osallistumisesta. Viime syystalvella aloin treenaamaan säännöllisesti salilla ja syömään paremmin, ja sama meno on jatkunut aina tähän päivään saakka. Haaveeni on toki motivaattorini, mutta ajan kuluessa sen rinnalle on tullut myös muita asioita, joiden vuoksi jaksan ja haluan jatkaa treenaamista. Tärkeysjärjestyksessä suurimmasta pienimpään motivaationi lähteet näyttäisivät tältä: 

1. Kokonaisvaltainen hyvä olo
2. Konkreettinen lihasvoiman kasvu
3. Voimanostokilpailut
4. Halu todistaa muille, että minä pystyn siihen

Kuten huomaatte, ensimmäisenä listalla ei suinkaan ole kilpaileminen, joka treenaamista aloittaessa oli ykkössijalla. Sen sijaan olen huomannut, miten paljon hyvää oloa saan siitä, kun jaksan arjessa aina vain paremmin. Treeni näkyy kauppakassien kantamisen helpottumisessa, parantuneessa vireystilassa ja elämänlaadun kohentumisena kaikin puolin, kokonaisvaltaisesti. Kakkossijalla on treenipainojen nousu, joka on melkein yhtä tärkeä kuin ykkönen - onhan se tae sille, että saatan joskus olla kilpailuissa se, joka nostaa (tai kyykkää) eniten. Nelonen on vähän juntti, sillä minulla on vähän turhankin suuri näyttämisen halu, vaikka loppupeleissä sillä ei pitäisi olla lainkaan merkitystä. Vain sillä on merkitystä, pystyykö näyttämään itselleen.

Motiivit saavat ihmisen toimimaan. Muuten varmaan istuisimme paikallamme tekemättä mitään, jollei tässä maailmassa edes jokin asia motivoisi meitä nousemaan ja tekemään sellaisia asioita, joita me haluamme tehdä - asioita, joihin meillä on motiivi tai useampia motiiveja. Siksi motiivit ovat hyvä asia.

Mikä sinua motivoi ja mihin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti